Je wilt meer overzicht in huis en besluit om te gaan opruimen. De motivatie is er, want je verlangt naar een huis waar je kan ontspannen zonder chaos en allerlei to do's om je heen.
Maar bij de gedachte om te starten raak je al overweldigd of je begint met opruimen en stopt halverwege, omdat je het niet meer overziet.
Hoe ga je om met opruim blokkades? Hieronder de 3 grootste blokkades en mijn oplossing.
1. Je bent overweldigd door de hoeveelheid
Er zijn meerdere kasten en ruimtes die uitpuilen van spullen en je voelt je overweldigd door de hoeveelheid. Je hebt het gevoel de grip te verliezen. Waar begin je met zo veel spullen!?
De oplossing:
MAAK OPRUIMEN BEHAPBAAR
In plaats van opruimen te zien als 1 groot actiepunt, als een hele grote berg die je moet beklimmen, deel je het op in kleine stapjes.
Hoe klein of groot jouw stappen zijn hangt af van de hoeveelheid tijd die je wekelijks hebt en hoe je in je energie zit. En hoe lang jij geconcentreerd aan iets kan werken.
Op basis hiervan maak je een vaste planning. Zie het als een zakelijke afspraak met jezelf en maak het opruimen je prioriteit met een begin- en eindperiode.
Dit doe je door:
1. Elke week in je agenda opruim-tijd in te plannen,
2. Per keer te bepalen welke (sub)categorie je gaat opruimen.
Mijn gratis Opruim Checklijst zal je stapsgewijs door het opruim proces begeleiden.
2. Uitblijvend resultaat
Je eerdere opruim pogingen hebben geleid tot nog meer rommel en vooral actiepunten die zijn blijven liggen. In plaats van een opgelucht gevoel heb je nog meer onrust door to do's. Je raakt gedemotiveerd om verder te gaan.
De oplossing:
OPRUIMEN DOE JE IN STAPPEN
In 8 tot 10 weken kan je huis volledig zijn opgeruimd. Maar alleen als je per stap ook daadwerkelijk iets afrond.
De meeste tijd zit in ONTSPULLEN; kiezen wat je wilt houden en wat er weg kan. Wat vaak wordt onderschat is het wegbrengen en verkopen van de spullen die je niet wilt houden. Het is een tijdrovende klus die een vast onderdeel is van grondig opruimen.
Breng de spullen die je niet wilt houden direct weg!
Breng je deze spullen niet meteen weg dan loop je het risico dat je zelf of anderen uit je gezin spullen uit de zakken gaat halen. Daarnaast geeft het onrust, omdat je continue wordt herinnerd aan iets wat je moet doen. En ruis trekt ruis aan. Grote kans dat er langzaamaan meer spullen 'tijdelijk' op deze 'to do' plek worden gelegd.
De snelste oplossing voor spullen die nog kunnen worden hergebruikt is een kringloop winkel of een tweedehands winkel waar je kleding tegen commissie kan verkopen.
Â
3. Emotionele gehechtheid
Spullen met emotionele waarde zijn het lastigste om op te ruimen.
De reden waarom ze jaren worden opgeborgen is, omdat afscheid nemen voor je gevoel niet tot de optie behoort.
De oplossing:
RUIM SPULLEN MET EMOTIONELE WAARDE ALS ALLERLAATSTE OP
Twee redenen:
Je kan na vele opruim uren makkelijker beslissen over deze spullen.
De ruis uit je huis is weg waardoor je meer ruimte in je hoofd hebt om met de emoties om te gaan die deze spullen in je oproepen.
Niks moet weg, maar je voelt zelf wanneer het moment is gekomen om de confrontatie aan te gaan met bepaalde emoties waar deze spullen symbool voor staan.
Zie je spullen uit bepaalde periodes in je leven terugkomen? Wat speelde er toen? Wat vind je lastig om los te laten?
Heb jij andere opruim blokkades waar je hulp bij kan gebruiken of vind je het loslaten van spullen met emotionele waarde lastig?
Ik help je graag verder in een vrijblijvende call of stel je vragen tijdens de maandelijkse live Q&A op Instagram.
Heel veel succes!
Miriam
Kommentare