Waarom meer opbergruimte niet de oplossing is voor rommel in huis
- Miriam Bakker
- 9 apr
- 3 minuten om te lezen
Het eerste waar vaak de aandacht naartoe gaat bij opruimen zijn handige opbergbakken of grotere kasten. De gedachte hierachter is dat het rommelig is, omdat veel spullen geen goede plek hebben in huis.
Deels klopt dit ook, maar meer opbergbakken en grotere kasten gaan het probleem van het verzamelen van overtollige spullen niet oplossen.

Opbergen is niet opruimen
Er zijn twee dingen die gebeuren als opbergen wordt gezien als opruimen:
Je stopt spullen weg, waardoor je op den duur weer het overzicht verliest en het risico loopt om dubbel te kopen.
Vroeger of later zullen ook deze bakken en kasten vol zitten en is de volgende stap een externe box huren of verhuizen naar een groter huis ;-)
Opruimen bestaat uit 3 basishandelingen
Succesvol opruimen bestaat uit 3 handelingen: Ontspullen, Ordenen en Onderhouden.
Begin je met Ordenen dan sla je een cruciale stap over en dat is het ontdoen van spullen die je letterlijk en figuurlijk in de weg staan.
Misschien probeer je wel eens in een overvolle kast spullen terug te leggen en heb je ervaren dat dit frustraties oplevert. Het Onderhouden, het opgeruimd houden van je huis, is een gewoonte die makkelijk is uit te voeren als je eerst gaat Ontspullen, zodat je daarna kan Ordenen door alles een vaste plek te geven.
Ontspullen is dé allereerste stap van opruimen, maar hoe pak je het dan aan? Waar begin je?
De eerste fase: meters maken
Begin je met opruimen dan is het fijn om 'meters' te maken, zodat je direct ruimte voelt en ziet die je motiveert om verder te gaan.
Meters maak je door zakken die al heel lang voor de kringloop klaarliggen weg te brengen en bijvoorbeeld door overbodige meubels te doneren.
Als je sieraden gaat uitzoeken dan zal het zichtbare resultaat niet zo groot zijn, maar start je met het opruimen van de keuken of je kledingkast dan is dat direct en elke dag voelbaar.
Methode van Opruimen: Marie Kondo
Na meer dan 2000 opruim uren bij mijn klanten heb ik ervaren dat de Konmari methode het beste werkt. Niet per ruimte, maar per categorie opruimen. De belangrijkste redenen dat dit wél werkt is dat je alle spullen overzichtelijk en in één keer opruimt. Je ben in staat om spullen uit dezelfde categorie met elkaar te vergelijken. Ruim je per kamer op dan is de kans groot dat je meerdere keren dezelfde spullen tegenkomt, omdat je deels aan het verplaatsen bent.
Ik heb een gratis Opruim Checklist die je helpt bij het stapsgewijs en overzichtelijk opruimen van alle spullen in huis.
Emotionele moeilijkheidsgraad
Op mijn Opruim Checklist staan alle spullen in huis opgedeeld in categorieën en subcategorieën die opruimen behapbaar maakt. Elke stap is er namelijk een. Maar met welke categorie jij het beste kan beginnen, hangt af van wat je makkelijk en lastig vindt om op te ruimen.
De moeilijkheidsgraad zit het hem in de emotionele gehechtheid.
Als voorbeeld; vrouwen die in de loop der jaren zijn aangekomen, vinden het soms lastig om te starten met kleding. De onderliggende emoties kunnen het opruimen en het loslaten van kledingstukken bemoeilijken, omdat de kleding diepere gevoelens en overtuigingen weerspiegelt die met zelfacceptatie, verandering en identiteit te maken hebben. Keuzes maken overkleding is in zo'n situatie een uitdaging en dan is het af te raden hiermee te starten.
In onderstaand overzicht geef ik een voorbeeld volgorde opruimen van een klant.

Samenvattend is de basisvolgorde: Ontspullen > Ordenen > Onderhouden
Ontspullen doe je per categorie, waarbij je begint met een makkelijke, laagdrempelige categorie en eindigt met spullen met sentimentele waarde.
Ik hoop dat je met deze inzichten een leefomgeving kan creëren zonder overbodige prikkels die zorgen voor onrust.
Mocht je persoonlijk advies willen dan kan je een vrijblijvende call inplannen via onderstaande button.
Succes!
Miriam
留言