906262681188804
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMiriam Bakker

Welk archetype ben jij als het om spullen bewaren gaat?

Een overvol huis kan iedereen overkomen. Bij sommigen kan dit in korte tijd ontstaan en bij anderen is het huis in de loop der jaren langzamerhand dichtgeslibd.


Spullen bewaren zorgt ervoor dat de instroom aan spullen groter is dan de uitstroom. Vroeger of later zal een overschot een spullen niet alleen je fysieke ruimte innemen, maar ook je mentale.


Wat ik tijdens mijn werk als holistisch opruim coach heb ontdekt, is dat er verschillende profielen zijn die ik heb onderverdeeld in 6 archetypes .


Begrijpen welk type je bent, kan je helpen bij het opruimen van je huis, zodat je zonder overbodige prikkels weer rust voelt thuis.


De 6 archetypes:


  1. De Sentimentalist: Je hecht emotionele waarde aan items die herinneringen oproepen, zoals souvenirs van reizen, cadeaus van dierbaren, of zelfs kledingstukken die je droeg tijdens belangrijke gebeurtenissen. Voor jou zijn spullen een tastbare herinnering aan leuke en belangrijke momenten en mensen in je leven. Tijdens het opruimen is het belangrijk om bewust stil te staan bij het gevoel dat een item je geeft, want de energie van spullen heeft grote impact op hoe jij je voelt in huis. De herinnering aan het moment of de persoon verdwijnt niet als je het item niet meer hebt. Bewaar de spullen niet in een doos, maar creëer 'spark joy' plekken in huis met deze speciale items.

  2. De Minimalist: Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich mensen die streven naar een minimalistische levensstijl. Je hecht waarde aan eenvoud en bewaart alleen items die je echt nodig hebt of die jou oprecht gelukkig maken. Hoewel je de waarde van herinneringen erkent, bewaar je slechts enkele zorgvuldig uitgekozen items die een diepgaande betekenis hebben. Omdat je waarde hecht aan eenvoud en ruimte, zal je makkelijker keuzes maken over de spullen die je wilt houden. Wees tijdens het opruimen niet te rigoureus in het wegdoen van spullen. Hier kan je later spijt van krijgen.

  3. De Verzamelaar: Dan heb je de verzamelaars. Hierbij draait het om passie en het najagen van je interesses. Je bewaart items in jouw collectie vanwege de historische, artistieke, of zeldzaamheidswaarde. Deze items kunnen variëren van boeken, design kleding tot antiek. Een collectie kan op een gegeven moment meer stof vangen dan plezier geven. Als je gaat opruimen is het bepalen van je opruim doel extra belangrijk. Wellicht is je passie, interesse, smaak veranderd. Waar zou je nu je tijd het liefste aan willen besteden en wat geeft je energie en inspiratie? Houd je bepaalde spullen nog uit passie of status?

  4. Chronische bewaarder: Je bent chronische bewaarder als je het liefst al je bezittingen wilt bewaren. Je vindt spullen weggooien lastig, zelfs als ze niet langer nuttig zijn. Je bewaart spullen, omdat het zonde is om weg te doen, misschien ooit nog van pas komt of uit schuldgevoel. Vaak heb je dit patroon van huis uit meegekregen. Als je opruimt ben je voornamelijk aan het verplaatsen en opbergen om ruimte te creëren. Echte ruimte ontstaat pas als je de diepere laag van opruimen toestaat en leert loslaten. Ben je dit type dan is de uitdaging te onderzoeken waar je je nu daadwerkelijk aan vasthoudt.

  5. Praktische bewaarder: Dit type bewaart spullen puur vanwege hun praktische waarde. Zo bewaar je bijvoorbeeld elektronische kabels voor het geval ze ooit nodig zijn, zit je kast vol met extra cadeaus of bewaar je kleding als reservestuks voor logees. Spullen hebben voor jou voornamelijk een functioneel doel. In spullen ben je ten alle tijden voorbereid wat je een gevoel van zekerheid geeft. Als je gaat opruimen is het belangrijk dat je per categorie alles bij elkaar verzamelt en alleen houdt wat je daadwerkelijk gebruikt. Ben je een klusser of bel je een klusser als je die nodig hebt? Heb je in het laatste geval dan al dat gereedschap, pluggen en schroeven nodig?

  6. De Nostalgicus: Jij als nostalgicus koestert spullen die je terugvoeren naar een bepaalde periode in je leven, zoals jeugdspeelgoed, oude foto's of kledingstukken. Je vindt troost en vreugde in het herbeleven van gelukkige momenten uit het verleden. Spullen geven je een vertrouwd en veilig gevoel. Je hang naar het verleden kan er op wijzen dat je onzeker bent over de toekomst of dat je nu niet leeft naar jouw belangrijkste waarden. Opruimen haalt je uit je comfort zone. Om weer in beweging te komen, heb je spullen uit het verleden los te laten om ruimte te maken voor nieuw perspectief. De vraag die je jezelf kan stellen is, waar zou ik ruimte voor willen maken? Waar heb ik nu behoefte aan?

Wellicht herken je jezelf in meerdere types, maar meestal is er een type dat domineert.


De betekenis die jij geeft aan spullen, de manier waarop en waarom je spullen bewaart heeft te maken met je persoonlijkheid, levensstijl, en persoonlijke geschiedenis.


Jouw spullen vertellen jouw levensverhaal, wat ooit was en nu niet meer. Maar de spullen die je om je heen verzamelt, kunnen ook impact hebben op de richting die je nu opgaat. Wat nog gaat komen.


Ben benieuwd of je jezelf herkent in een bepaald type.

Wil je meer weten over mijn werkwijze en hoe ik jou persoonlijk kan helpen?

Boek eenvoudig een call via onderstaande button.50 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page