top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMiriam Bakker Opruim Consultant

Wat maakt afscheid nemen van een item met emotionele waarde zo lastig en hoe ga je hiermee om? 

Het was in de jaren '80 dat ik fanatiek op ballet zat. Mijn moeder bracht me elke zaterdagochtend naar de balletschool waar ik de dag vulde met klassiek ballet, jazz en tapdansen. Ik kan de geur van de danszaal nog ruiken als ik eraan denk.



Deze balletschoenen, pijnlijke spitzen, heb ik vanaf mijn 7e jaar. Ze zijn al meer dan 15 keer meeverhuisd. Van mijn ouderlijk huis naar mijn eigen woning. Ik paste ze al lang niet meer, zat niet op klassiek ballet en mijn dochter ook niet. Bovendien voelde ik geen blijdschap als ik ze weer zag opduiken in mijn huis. Toch kon ik geen afscheid nemen van mijn spitzen.

Mijn jeugd in de jaren '80 was magisch. Ontelbare mooie herinneringen met mijn ouders, familie en vrienden aan de kust in Zeeland. Helaas kwam aan deze mooie tijd een abrupt einde toen mijn ouders besloten uit elkaar te gaan. Een heftige tijd en een periode waarin mijn zorgeloze jeugd een draai kreeg.

De jaren erop kregen de balletschoenen, die ik na de jaren '80 nooit meer had gedragen, een andere betekenis. Elke keer als ik mijn spitzen vasthield moest ik denken aan die mooie tijd in mijn jeugd. De tijd waarin ik veel met mijn ouders samen deed, van hutten bouwen tot schoolreisjes. Het waren juist deze herinneringen die het zo moeilijk maakten om de spitzen weg te doen.


Tijdens mijn opruim proces heeft de methode van Marie Kondo me geleerd dat elk item een bepaalde rol speelt in je leven en dat je alleen de spullen houdt die je blijdschap geven.

Deze stappen heb ik genomen om afscheid te nemen van mijn balletschoenen:

  1. Koppel de herinnering los van het item. De goede herinneringen die dit item oproepen verdwijnen niet als het item weg is.

  2. Omarm het leven nu en focus op datgene en dingen die je gewenste levensstijl ondersteunen. Laat los wat je in het verleden houdt.

  3. Neem waardig afscheid. Hou het item vast en bedank het voor de rol in je leven en de les die het je heeft geleerd.

  4. Breng het item direct weg, zodat het uit je huis is.

Het heeft wat jaartjes geduurd, maar ik voel me verlicht na het wegdoen. De beladen energie is weg uit mijn huis en ik heb gevoelens uit een bepaalde periode losgelaten.


Iets vasthouden uit het verleden wat op dit moment niet in je (gewenste) leven past kan je vasthouden in het verleden of blokkeren om in vrijheid de toekomst in te gaan.

Mocht je ook zulke items hebben dan hoop ik dat mijn ervaring je verder zal helpen. Is het te overweldigend en kan je wat coaching en begeleiding gebruiken? Neem dan contact op voor een adviesgesprek, online coaching sessie of een sessie in huis.


 

65 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page