906262681188804
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMiriam Bakker

Tips bij het opruimen van cosmetica door beautyjournalist Carlijn Biesemaat

Wanneer het aankomt op het opruimen van cosmetica en verzorgingsproducten merk ik dat sommige van mijn cliënten het wat moeilijker hebben bij het keuzeproces. Los van het gevoel of een bepaalde crème, blush of lippenstift je blijdschap geeft, is het bij deze categorie in tegenstelling tot alle andere ook belangrijk om naar de houdbaarheid te kijken.

Carlijn Biesemaat (31), moeder van tweeling Amy en Maisie (5 jaar) werkt al jaren als freelance beautyjournalist en copywriter voor onder meer het magazine Santé, diverse beautymerken en beauty PR-bureaus. In dit interview geeft Carlijn alle ins and outs over de houdbaarheid van beautyproducten.



Waarom is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum van cosmetica in de gaten te houden? Net als eten kan ook cosmetica bederven. In veel cosmetica zitten conserveringsmiddelen, die naar verloop van tijd in werking afnemen. Wanneer dit gebeurt, kunnen schimmels en bacteriën ontstaan en dan is je product simpelweg niet meer bruikbaar. Onder invloed van bepaalde factoren kan je product snel bederven, denk aan hoe je het product bewaart en hoe vaak het open is geweest. Ook neemt de werking van actieve stoffen (vitamines, antioxidanten) af vanaf het moment dat je een potje, tube of pompje hebt aangebroken. Hoe langer het product openstaat, hoe minder goed deze stoffen dus werken. Om het beste uit je product te halen, is het wijs om een product zo snel mogelijk op te maken. Dan zijn de werkzame stoffen het meest optimaal.


Hebben alle beautyproducten (cosmetica en huidverzorging) een houdbaarheidsdatum? Waaraan kan je de houdbaarheidsdatum zien? En als het er niet op staat? Op de meeste cosmeticaproducten vind je een symbool dat bestaat uit een open potje met een cijfer en de letter M. Dit betekent dat het product na openen een X aantal maanden goed is. 12M betekent dus dat het product na openen een jaar houdbaar is. Let wel: dit is een indicatie. Gebruik net als bij eten vooral je zintuigen. Ziet het product er vreemd uit (verkleurd, korrelig of juist heel waterig) of ruikt het vies: gooi het dan weg. Is het product na het verstrijken van de houdbaarheid nog helemaal goed? Dan kan je het product gerust nog wat langer gebruiken. Staat er geen houdbaarheidsdatum op je product? Hou dan ongeveer deze richtlijnen aan:

  • Reinigers: 1 jaar

  • Toner en lotion: 6 maanden tot 1 jaar

  • Exfolianten: 1 jaar

  • Crèmes en serums: 6 maanden tot 1 jaar

  • Lippenbalsems: 1 jaar

  • Mascara en eyeliners: 4 tot 6 maanden

  • Foundation: 6 maanden tot 1 jaar

  • Blush, oogschaduw en andere poedermake-up: 2-3 jaar

  • Lipstick en lipgloss: 2-3 jaar

Ongeopend zijn producten jaren houdbaar, vaak wel drie tot vier jaar.


Zijn er bepaalde artikelen sneller over datum dan andere? Zo ja, waar ligt dat aan? Over het algemeen zijn plantaardige producten minder lang houdbaar. Natuurlijke stofjes zonder conserveringsmiddelen bederven nou eenmaal sneller dan synthetische ingrediënten. Ook producten met bijvoorbeeld retinol en antioxidanten zijn minder lang goed. Dat wil zeggen: ze werken vaak na een paar maanden al niet meer. Onder invloed van lucht en licht neemt de werking van dit soort actieve stoffen sterk af, waardoor je vaak na drie tot zes maanden al met een niet-werkzaam product zit.


Tot slot, heb je tips om beautyproducten langer te gebruiken? Wat moet je absoluut niet doen? Zeker, er is veel te doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je favoriete product. Ten eerste is het belangrijk om je product altijd uit de zon te laten. Bewaar je producten bij voorkeur op een droge, donkere en koele plaats. Zonlicht en warmte zorgen ervoor dat werkzame stoffen snel worden afgebroken. De koelkast klinkt dan aanlokkelijk, maar dat is dan weer geen goed idee. Door de te lage temperatuur kan de werking van stoffen afnemen.

Voor make-up (bijvoorbeeld lipstick) geldt dat je liever niet met een ander deelt. Dit om de verspreiding van bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen. Let er bij mascara op dat je het borsteltje niet hard op en neer pompt in de huls. Dit zorgt ervoor dat je mascara uitdroogt en je er minder dan een half jaar plezier van hebt.


Op deze foto zijn alle producten te zien die Carlijn in 2020 heeft gebruikt! Yes, she's a pro in smeersels en dat zie je aan haar stralende huid.


Wil je meer weten over het strak organizen van je cosmetica? Check morgen mijn post op Instagram voor inspiratie.

82 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page