906262681188804
top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverMiriam Bakker

Verhuizen kan stressvol zijn, maar dat hoeft niet.

Gemiddeld verhuizen mensen zeven keer in hun leven. Wat dat betreft kan ik mezelf een ervaringsdeskundige noemen, want mijn track record telt 23 keer. Ik weet dat het verhuisproces een hoop stress op kan leveren. Want waar en wanneer begin je? Het ‘verhuisproces’ start al ruim vóór de verhuizing met het ontspullen van je huidige woning.

De voordelen van het ontspullen vóór de verhuizing:

 • Je zal minder spullen hoeven te verhuizen

 • Het uitpakken en opnieuw inrichten kost je minder tijd en energie

 • Je nieuwe huis is makkelijk opgeruimd en schoon te maken

 • Je kan geld verdienen met de spullen die je niet meer nodig hebt

 • Je bespaart geld doordat je spullen terugvindt die je nodig hebt

 • In je nieuwe huis word je alleen omringd door spullen die je blij maken

Begin nu! Houd er rekening mee dat het ontspullen enige tijd kost. Hoeveel tijd verschilt per persoon, maar begin liever vandaag dan morgen met uitzoeken. Om doelgericht op te ruimen is het volgens de Marie Kondo methode belangrijk dat je per categorie opruimt en niet per kamer. Dezelfde spullen kunnen op verschillende plekken in het huis liggen, waardoor je niet weet hoeveel je ervan hebt of dat je het überhaupt nog hebt. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets koopt, omdat je het niet kon vinden? Met als gevolg dat er drie plakbandrollers, 10 notebooks, 20 batterijen, 50 pennen etc in huis rondslingeren.

Het verzamelen en uitzoeken van de spullen die je wilt houden en wegdoen kan vermoeiend zijn dus maak tijd vrij in je agenda en plan het in. Om je een idee te geven; met mijn klanten ben ik doorgaans niet meer dan vijf uur per dag bezig. Is het dan klaar? Nee, maar je hoofd is er wel klaar mee. Dat is te wijten aan ‘beslissing-vermoeidheid’. Je beslist continue of je het artikel:

 • houdt

 • doneert aan een goed doel

 • weggeeft aan vrienden of familie

 • verkoopt

 • weggooit

Als het van iemand anders is, leg het op een ‘to do’ stapel. Maak een notitie om degene te vragen wat hij/zij ermee wilt.

Ontspullen Per (sub)categorie gaat elk item door je handen. Als het item je geen blijdschap geeft of je gebruikt het niet dan is het ‘clutter’ en kan het weg. Vind je het lastig, stel jezelf dan de vragen als; mocht je het kwijtraken, zou je het opnieuw kopen? Houd je dit artikel in het geval je het op een dag nodig hebt? Hoe lang wacht je al op die dag?! Als je een artikel ter herinnering bewaart, zal de herinnering nog bestaan als je het niet meer hebt? Kan je er anders een digitale foto van maken?

Papierwerk: alles kan weg Papierwerk is een specifieke categorie, omdat vrijwel niemand een gat in de lucht springt als we het hierover hebben. Geen enkel sparkje joy. Mensen raken eerder in de stress door stapeltjes en mappen papier. Dat zal niet veranderen als je het meeneemt naar je nieuwe woning. Ik merk dat veel van mijn klanten het een energiezuigende categorie vinden. Toch lukt het ons elke keer weer. De truc is om het in één ruk te doen. Verzamel al je papierwerk en werk zoveel mogelijk weg. De meeste administratie is tegenwoordig digitaal en andere informatie als handleidingen zijn online te vinden. Neem afscheid van tijdschriften en knipsels die je ooit wilde lezen en gooi oude bonnen en verlopen garanties weg. Verzamel al je papierwerk


Wanneer begin je met inpakken? Sommige categorieën, zoals seizoenskleding en -artikelen kun je al inpakken na het ontspullen. Echter heb je na het ontspullen veel minder tijd nodig om alles in te pakken. Je hoeft niks meer uit te zoeken en je hebt je spullen al per categorie bij elkaar verzameld. Los van meubels kan je binnen een dag alle spullen hebben ingepakt in dozen. Noteer aan de zijkant en bovenkant van de doos de kamer waarin de spullen horen en kernwoorden als “kantoorspullen”, “keukenapparatuur” etc. Bij meerdere slaapkamers kan je de kamers een nummer of naam geven, zodat de verhuizers of je vrienden weten naar welke kamer deze moeten. Maak een plattegrond met naam/nummering van de kamers of plak een nummer op de deuren van de kamers.

Hoe fijn is het als je straks dozen uitpakt waarin alleen spullen zitten die je een gevoel van blijdschap geven!

Ga jij verhuizen en kan je wat hulp gebruiken of ben je verhuisd, maar liggen je spullen nog in dozen? Bekijk hier waar ik je bij kan helpen.


79 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page